Welkom
Welkom op de website van Naantje Knit. Je vindt hier onder andere breipatronen, bijzondere garens breinaalden en andere parafernalia.
De natuur is zowel mijn muze als mijn leverancier. Ik verf met planten, bloemen, galballen, korstmossen en wat de natuur nog meer te bieden heeft als verfstoffen.
Garens worden zowel los als kit bij de patronen aangeboden. Iedere streng en iedere kit is uniek van kleur. Het samenstellen van de kleurencombinaties voor de kits is een creatief proces op zich.
Missie en Visie
Mijn doel is zoveel mogelijk mensen aan te steken met de liefde voor breien. Handwerken is, zeker in deze tijd, een broodnodige bron van ontspanning en plezier.
Doordat handwerken lang uit de mode is geweest, ontbreekt er voor veel handwerk(st)ers een bron in de omgeving om van te leren en samen mee te handwerken.
Om dit op te vangen worden alle patronen als KAL (knit a long) uitgebracht en wordt ieder onderdeel voorzien van een video met gezelligheid en uitleg. Daarnaast zijn er diverse leerzame workshops tjokvol informatie.
De video's maken deel uit van het VIB (virtueel interactief breicafé) op YouTube. Het VIB is meestal op dinsdagavond om 19.30 uur en is, zoals gezegd, live en interactief. Via de chat kan meegekletst worden en er kunnen ook vragen gesteld worden.
Vragen stellen wordt aangemoedigd. Mailen met vragen mag altijd, ik help graag.
Wil je graag een keer één op één de diepte in dan is er ook de mogelijkheid om een privésessie op Zoom te boeken.
Wie is Naantje?
Naantje is een koosnaampje van Nana Seijlhouwer. Toen ik begon met breien en er een naam verzonnen moest worden was Naantje Knit een voor de hand liggende keus.
Ik ben kind van een zeer artistieke moeder. Knutselen met restmaterialen deden wij al toen ik nog heel klein was. Ik kan mij nog goed een teckel herinneren, gemaakt van melk- en andere verpakkingen. Bruin geschilderd kon je hem bijna gaan uitlaten. Zo jammer dat ik daar geen foto van heb.
Verder werd er genaaid, getekend, geschilderd, gekleid en nog veel meer. Ik heb zulke fijne herinneringen aan samen met mijn mams de Burda's uitpluizen op zoek naar dat ene modelletje waarmee ik op een feestje kon stralen.
Mijn kleurgevoel heb ik echt van haar. Ik zal nooit de schilderles vergeten die ik samen met een vriendinnetje van haar kreeg, toen wij als verveelde pubers liepen te klagen dat wij niets te doen hadden. Ze zette een groene appel op tafel. Gaf ons een doek, penselen en verf en de opdracht te kijken welke kleuren er allemaal te zien waren. Ik kan je verklappen dat waren er heel erg veel. Wij zijn er de rest van de middag zoet mee geweest.
Later, toen ik op mijzelf woonde, heb ik nog veel meer dingen uitgeprobeerd. Kleur bleek vaak centraal te staan. Glas-in-lood heeft mij een tijd bezig gehouden, omdat de kleuren van glas zo intrigerend zijn. Ook glaskralen heb ik gemaakt.
Al die technieken zijn leuk en wisten mij een tijdje te boeien, maar mijn passie had ik nog niet gevonden.
Breien heb ik al vroeg geleerd, maar vond ik, o.a. dankzij vreselijke handwerkjuffen, nooit echt heel aantrekkelijk.
Toen mijn dochter geboren werd heb ik veel kleding gemaakt en ook gebreid. Zelf ben ik erg allergisch voor lanoline, het vet in schapenwol. Ik dacht dus dat ik veroordeeld was tot katoen en kunstvezels en met beide materialen heb ik hoegenaamd niets.
Tot een vakantie in Engeland. Op een lokale jaarmarkt stond een stal met wolletjes. Even voelen en ohhhh wat zacht. De meneer achter de kraam begon enthousiast zijn verkooppraatje en ik vertelde hem dat ik niet tegen wol kon. Hij begon te lachen en sprak dat tegen. Het bleek alpaca te zijn van zijn eigen boerderij. Op iedere bol stond de naam van het dier dat de wol geleverd had en de persoon die het garen gesponnen had. Heel bijzonder. Uiteraard ging daar wat van mee naar huis. Met dit soort moois wilde ik wel breien en van het een kwam het ander. Ik kwam in aanraking met zijde, angora, mohair, yak, bamboe, kameel en nog veel meer prachtigs. Het hek was van de dam en een verslaving aan het breien van al dit moois was geboren.
Mijn creativiteit laat zich niet zo makkelijk vangen, dus patronen werden al snel aangepast. Van aanpassen naar ontwerpen was vervolgens een logische stap. Creativiteit en enthousiasme gaan bij mij hand in hand, dus uitleggen hoe ik dingen gedaan heb ging vanzelf en lesgeven vloeide daar weer vanzelf uit voort.
De volgende fase in het creatieve spel vormen de materialen waarmee gebreid wordt. De zoektocht naar bijzondere garens en het verven van al dat moois met verfstoffen uit de natuur. Kleuren uit de natuur zijn fascinerend anders. Levendiger, verrassender, nooit hetzelfde en blijvend in ontwikkeling. Spannend genoeg dus om mij voorlopig van de straat te houden.
Ik vind het super gezellig dat je meewandelt op mijn creatieve pad. Ik neem je graag mee in de wondere wereld van draadjes, kleuren, steken en patronen.